• ANDALUCIEN / - Sydspanien Den selvstyrende region Andalusien ligger på den sydlige del af Den Iberiske Halvø, dens kyster vender ud mod Middelhavet og Atlanterhavet. Regionen grænser op til Extremadura og Castilla-La Mancha mod nord; Murcia og Middelhavet mod øst; Middelhavet og Atlanterhavet mod syd; og Portugal mod vest.

    Regionens landskab er yderst varieret. Nogle områder er meget bjergrige, medens andre er præget af vidtstrakte sletter. Der skelnes mellem tre geologiske landskabstyper: bjergkæden Sierra Morena i nord, Guadalquivir-dalstrøget i midten, og de Betiske Cordillerer i syd. De to vigtigste bjergområder er det subbetiske bjergsystem med den 2.383 meter høje bjergtinde La Sagra og det penibetiske bjergsystem.

    Blandt disse bjergmassiver fremstår Sierra Nevada-bjergkæden med bjergtinden Mulhacén, der med sine 3.481 meter er det højeste bjerg på Den Iberiske Halvø. Derefter følger bjergtinden Veleta med 3.392 meter. De andalusiske floder, der munder ud i Middelhavet, er ret korte og ikke særligt vandrige.

    På den vidtstrakte andalusiske kyststrækning veksler bugter og vige med stejle, klippefyldte områder, der er opstået på grund af de Betiske Cordillerer, som ligger i nærheden. Punta de Europa er spidsen af Gibraltar-forbjerget. Her begynder den spanske kyststrækning der går langs Gibraltarstrædet til Kap Trafalgar.